Άντρας Καρκίνος


Άντρας Καρκίνος

Εκπληκτικά λιγομίλητος, επιφυλακτικός, τόσο που δεν σε βοηθά να τον καταλάβεις.
Μελαγχολικός, ονειροπόλος, φέρνει επάνω του τα σημάδια της τρυφερότητας, που ενώ τα βλέπεις, αναρωτιέσαι γιατί καλύπτει την παρουσία του ένα μ’ ένα πέπλο μυστηρίου.
Για να σου ανοιχτεί πρέπει να τον κάνεις να νιώσει οικεία μαζί σου. Για να σε προσέξει επινόησε μια συμφορά, έναν χωρισμό, μια απώλεια. Θα σε παρηγορήσει γιατί το πάθημά σου θα τον αγγίξει βαθιά και θα γίνει ένα με το πρόβλημα.
Μην τον θίξεις. Μην του πεις ότι είναι ιδιότροπος, ενώ βλέπεις ότι η ιδιοτροπία είναι δεύτερη φύση του. Δεν θα πρέπει να σε πειράξει αν στη διάρκεια της ημέρας αλλάξει σαράντα γνώμες. Δεν έχει σημασία αν αντιφάσκει. Αρκεί να μην του το υποδείξεις ευθέως, γιατί θα τον θίξεις. Δεν ξέρει αυτός τι είναι; Δεν χρειάζεται τη γνώμη σου.
Θα περάσει απ’ την απόλυτη αγάπη στο απόλυτο μίσος, εν ριπή οφθαλμού. Είναι η προσωποποίηση αυτού που λέμε «με τα φεγγάρια του». Η κυκλοθυμία του παροιμιώδης. Αν τον χαϊδολογήσεις θα κοιμηθεί στα χέρια σου σαν μωρό. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν ξυπνήσει. Δεν θα του αρέσει ο καφές, δεν θα του αρέσει η μυρωδιά του σαπουνιού για τα πιάτα, δεν θα του αρέσει το χτένισμά σου, δεν θα του αρέσει τίποτα. Δεν θα σε παινέψει, ακόμα κι αν είσαι τέλεια, γιατί πολύ απλά, δεν είναι ζηλιαρόγατος μόνο στη σχέση, ζηλεύει και σένα που μπορεί να είσαι καλύτερή του. Αλλά είναι και ο τύπος που όταν κολλήσει, μένει εκεί. Αν τον βαρεθείς, ένας είναι ο τρόπος να απαλλαγείς. Σταμάτα να τον φροντίζεις. Μην του ζητήσεις συγνώμη, θίξε τη συλλογή του από χαρτοπετσέτες, και να επιμείνεις σ’ αυτό. Γίνε επικριτική. Θα σε μισήσει. Θανάσιμα ίσως. Γι αυτό να είσαι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσεις το μίσος του, και στην επόμενη ζωή, μη σου πω και στη μεθεπόμενη.